Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που αποθηκεύεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και συνδυάζει διάφορες ψηφιακές πληροφορίες για ένα κτίριο ή μια αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία (π.χ. διαμέρισμα, μεζονέτα κ.α.) από την ημερομηνία κατασκευής του μέχρι και σήμερα. Η ταυτότητα περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως τα χαρακτηριστικά κατασκευής, τα σχέδια, τις προδιαγραφές, την ενεργειακή απόδοση, τις πληροφορίες συντήρησης και τις αδειοδοτήσεις. Είναι ουσιαστικά ένας «φάκελος» που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση, τις αδειοδοτήσεις, και τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο κτίριο ή στην ιδιοκτησία.
Αυτή η ψηφιακή καταγραφή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της χώρας έχει ως σκοπό να βελτιώσει τη διαχείριση του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας, να διευκολύνει την πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου σε κρίσιμες για το κτίριο πληροφορίες και να υποστηρίξει τη συμμόρφωσή του με τους ισχύοντες κανονισμούς και πρότυπα.
Την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας αναλαμβάνουν εξουσιοδοτούμενοι από τους ιδιοκτήτες, ιδιώτες Πολιτικοί Μηχανικοί, προκειμένου να συγκεντρώσουν, να ελέγξουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη δημιουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.
Πότε απαιτείται η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ;
Το απόσπασμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, μαζί με το πιστοποιητικό πληρότητας και τη βεβαίωση του μηχανικού που εκδίδονται με την ολοκλήρωσή της, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά στις εξής περιπτώσεις:
- Έκδοση οικοδομικών αδειών: για νέα κτίρια ή διηρημένες ιδιοκτησίες.
- Συμβολαιογραφικές πράξεις: που αφορούν τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία π.χ. μεταβίβαση ακινήτου, σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, όπου και προσαρτώνται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.
- Ολοκλήρωση υπαγωγής στο νόμο των αυθαιρέτων: Κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες με αυθαιρεσίες προκειμένου η υπαγωγή τους στο νόμο των αυθαιρέτων να θεωρηθεί πλήρης και προκειμένου να λογίζονται ως καθόλα νόμιμα.
- Προγράμματα “Εξοικονομώ”: Για την ένταξη σε προγράμματα “Εξοικονομώ”.
Ποιά είναι η διαδικασία έκδοσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου;
Όλη τη διαδικασία για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου την αναλαμβάνει ο εξουσιοδοτημένος από τον ιδιοκτήτη μηχανικός, ο οποίος την ολοκληρώνει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας “Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου”, η οποία έχει αναπτυχθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), τον πάροχο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς το υπουργείου, τους μηχανικούς και τους πολίτες.
Τα βασικά στάδια που ακολουθούνται με σκοπό την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι τα εξής:
- Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου για το οποίο απαιτείται η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου εξουσιοδοτεί τον Μηχανικό να προβεί στη συμπλήρωση όλων των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας. (Εάν ενδιαφέρεστε να αναλάβουμε την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του ακινήτου σας με υπευθυνότητα επικοινωνήστε μαζί μας).
- Ο ιδιοκτήτης παραδίδει στον εξουσιοδοτούμενο μηχανικό όλα τα απαραίτητα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του. (Εάν δεν υπάρχουν όλα ο μηχανικός μπορεί να τα ανακτήσει. Από το αρμόδιο Πολεοδομικό γραφείο, από το Κτηματολογικό Γραφείο κ.α.)
- Ακολουθεί απαραίτητα η αυτοψία του ακινήτου και η αποτύπωση αυτού, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν μεταβολές της αρχικής οικοδομικής άδεια ή της πράξη νομιμοποίησης που μπορεί να έχει γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
- Στην περίπτωση που διαπιστωθούν μεταβολές ή διαφοροποιήσεις της ιδιοκτησίας σε σχέση με την αρχική οικοδομική άδεια ή την πράξη νομιμοποίησης που μπορεί να έχει γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο (αυθαιρεσίες), απαραίτητο είναι να προηγηθεί η νομιμοποίηση αυτών (Τακτοποίηση Αυθαιρέτων) και στη συνέχεια να ακολουθήσει η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.
- Ακολουθεί η ορθή υποβολή όλων των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων του ακινήτου, τα οποία είτε έχει συλλέξει είτε έχει εκδώσει ο μηχανικός, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).
- Μετά την καταχώρηση των παραπάνω, λαμβάνεται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα ο μοναδικός αριθμός Ταυτότητας (που παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της γνησιότητας του πιστοποιητικού) και εκδίδονται ταυτόχρονα το Πιστοποιητικό Πληρότητας (Π.Π.Τ.Κ.), το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (που αφορά σε νέες κατασκευές) καθώς και το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου.
Ποια δικαιολογητικά πρέπει να καταχωρηθούν στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου;
Για την πλήρωση του ψηφιακού φακέλου του ακινήτου απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
- Εξουσιοδότηση για την έκδοση της ΗΤΚ.
- Στέλεχος οικοδομικής άδειας με τυχόν αναθεωρήσεις της.
- Σχέδια Πολεοδομίας – Οικοδομικής Άδειας (τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, όψεις, τομές κ.α.).
- Πιστοποιητικό Ελέγχου κατασκευής (εφόσον έχει εκδοθεί).
- Ενεργειακό Πιστοποιητικό (ΠΕΑ)
- Συμβόλαιο ιδιοκτησίας.
- Σύσταση οριζόντιων/κάθετων ιδιοκτησιών, μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια.
- Σχέδια κατόψεων που αποτυπώνουν το κτίριο στη σημερινή του κατάσταση.
- Στελέχη (και τις ενημερώσεις/αναθεωρήσεις) των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.
- Δηλώσεις νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων.
- Δελτίο Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου (ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α) ή/και την μελέτη στατικής επάρκειας ή/και την Τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου (εφόσον απαιτούνται)
- Πίνακας χιλιοστών κτιρίου (εφόσον υπάρχει)
- Πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΗ.
- Κτηματολογικό φύλλο & Κτηματολογικό Διάγραμμα Ιδιοκτησίας
- Ανταποδοτικό τέλος (20€) Έκδοσης Ταυτότητας Κτιρίου.
Επικοινωνία
Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του ακινήτου σας με επαγγελματισμό και συνέπεια. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να σας προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη λύση.